Susirgus COVID-19 infekcija, dingo uoslė ir skonis: priežastys ir gydymas

Vis daugiau žmonių susidurdami su neprognozuojama COVID-19 infekcija patiria vieną dažniausių simptomų – uoslės praradimą kitaip dar vadinamą anosmiją. Šį gyvenimo džiaugsmą menkinantį požymį kartais lydi ir kiti nemalonūs pojūčiai: skonio praradimas (ageuzija), uoslės ir skonio išsikraipymas (parosmija ir parageuzija), kai objektai turi ne tokį kvapą ir skonį, kokį turėtų turėti, dažniausiai nemalonų. Kiti gali užuosti cigarečių dūmų kvapą, kai šalia nėra dūmų šaltinio, ši būklė vadinama fantosmija.

Uoslės ir skonio praradimas labai stipriai veikia žmogaus savijautą – tik 18 proc. žmonių turinčių anosmiją įvertino savo gyvenimo kokybę kaip gerą.

Paaiškinimo, kodėl taip nutinka, mokslininkai ieško iki šiol. Daugybė visame pasaulyje atliktų tyrimų su gyvūnais ir žmonėmis rodo, kad galimos kelios priežastys. Viena iš teorijų – sumažėjęs uodžiamojo plyšio praeinamumas dėl paburkusios gleivinės ir dėl to sumažėjęs uoslinių ląstelių, esančių nosyje, jautrumas. Kitos teorijos aiškina apie neuronų ir uoslės receptorių pažeidimą.

Uoslės ir skonio praradimas yra labai specifiškas COVID-19 simptomas. Vadinasi, jei staiga praradote uoslę – didžiausia tikimybė, kad užsikrėtėte įžymiuoju koronavirusu. Dažniausiai uoslė ir skonis atsistato per 15-20 dienų. Deja, net 24 proc. praradusių uoslę dėl COVID-19 infekcijos žmonių jos neatgauna praėjus 60 dienų, 3 proc. jos vis dar neturi praėjus 6 mėnesiams. Todėl, jei per 2 savaites skonis ir kvapas neatsistato, rekomenduojama kreiptis į specialistą, kad būtų paskirtas reikalingas gydymas. Gydymo pradžios laikas irgi turi įtakos išgijimo sėkmei.

Produktai, kurių kvapas ir skonis pasikeičia ar išnyksta dažniausiai:

  • vištiena ir mėsa – 60 proc.
  • svogūnai – 51 proc.
  • kiaušiniai – 50 proc.
  • česnakai – 35 proc.
  • ryžiai – 32 proc.
  • agurkai ir pomidorai – 31 proc.
  • žuvis – 29 proc.
  • lapinės daržovės – 26 proc.
  • riešutai – 24 proc.
  • pieno produktai – 23 proc.

Gydymas

Mūsų nervų sistema yra labai plastiška – regeneracija yra svarbiausia gijimo dalis. Iki šios dienos uoslės treniravimas yra vienintelis įrodytas anosmijos ir ageuzijos gydymas, nors kiti gydymo metodai irgi duoda vilties, tačiau dėl tyrimų stokos, nėra iki galo patvirtinti.

Pakartotinai uodžiant kvapus, kurių suvokimas dingęs ar sutrikęs, nervų sistema –  receptoriai, neuronai, uodžiamosios smegenys, asociacinė sritis, endorfinų ir dopaminų receptoriai yra aktyvuojami per atmintį – žmogus prisimena kvapą, uodžia jį, tikisi žinomo efekto, jo sukeltų asociacijų, emocijų, todėl smegenys, būdamos plastiškos, prisitaiko ir iš naujo persiprogramuoja užuosti joms žinomus kvapus.

Kaip gydomas uoslės sutrikimas treniravimu? Vienas iš gydymo pavyzdžių: 12 savaičių po 10 minučių 2-3 kartus per dieną treniruoti uoslę uodžiant šiuos 4 kvapus (rožių, eukalipto, citrinžolės ir cinamono), kitas 12 savaičių – mentolio, čiobrelio, mandarino ir jazmino, o likusias 12 savaičių – žaliosios arbatos, rozmarino, bergamotės ir gardenijos kvapus.

Kitas gydymo būdas: turimus kvapus (pvz. citrusai, rozmarinas, actas, šokoladas, kava) uosti kasdien 12 savaičių, mažinant jų koncentraciją skiedžiant kvapus eterinių aliejų lašų pavidalu vandeniu.

Mažiau efektyvūs preparatai. Intranazaliniai hormonai – manoma, kad jie sumažina vietinį gleivinės paburkimą dėl esančio uždegimo, todėl uodžiamosios ląstelės greičiau atsigauna, o cirkuliuojantis oras lengviau į jas atneša kvapų molekules.

Cinko papildai – tyrimai parodė, kad pacientai vartojantys cinko papildus daug greičiau atgavo uoslę nei jų nevartojantys. Tai siejama su tuo, kad ląstelių atsistatymui po uždegimo sukelto pažeidimo reikalingas didesnis cinko kiekis, ir esant jo trūkumui organizme atsistatymas vyksta lėčiau.

Dėl tos pačios priežasties tyrimai pavirtino, kad OMEGA-3 rūgščių vartojimas taip pat pagreitina uoslės ir skonio atsistatymą.

Parengė Uosto poliklinikos gydytoja otorinolaringologė Marija Lebedeva.

Share on facebook
Dalintis

Norite sužinoti apie papildomai teikiamas paslaugas?

Registruokitės ir gaukite specialius pasiūlymus bei naujienas pirmieji: